2014. március 15., szombat

Medvehagymás pogácsa

Itt a tavasz, kezdődik a medvehagyma szezon!
Kis érdekességként írom le: a medvehagyma arról kapta a nevét, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják a medvehagyma terméseit, sőt még a föld alól is kiássák, de hasonlóképp szívesen fogyasztják a vaddisznók is *.
A medvehagymát -a hóvirág mellett- a tavasz egyik hírnökének is tartják.
Az alábbi pogácsa könnyen elkészíthető, és nagyon finom.


Hozzávalók: 12,5 dkg Schär Mix B liszt
                     12,5 dkg Glutenix Alfa- Mix liszt
                     1 db M- es méretű tojás
                     12,5 dkg LIGA margarin
                     1 dl laktózmentes tejföl
                     1/2 csomag gluténmentes élesztő
                     1 tk. cukor
                     2 tk. só
                     0,5 csokor medvehagyma        
                     5 dkg trappista sajt (reszelve)

Elkészítése:
1. A száraz hozzávalókat összekeverjük (lisztek, élesztő), és beledolgozzuk a tojást, tejfölt, LIGA margarint, cukrot, sót.
2. Hozzáadjuk az aprított medvehagymát, s alaposan beledolgozzuk a tésztába (ha esetleg nem állna össze, akkor kevés tejet lehet tenni bele).
3. Az így kapott tésztát 2 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
4. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, és hajtogatjuk, majd kicsit ismét pihenni hagyjuk (immáron szobahőmérsékleten, a lisztezett deszkán).
5. A kis pihentetés után ismét kinyújtjuk,  hajtogatjuk és ismét adunk neki egy kis pihenőt.
6. A pihenés után kinyújtjuk, majd elkezdjük pogácsaszaggatóval szaggatni, s az alját kicsit belisztezzük.
7. Az így kapott pogácsákat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, tetejüket éles késsel bevagdossuk, megkenjük felvert, sózott tojással, s rászórunk reszelt sajtot.
8. 180°C- ra előmelegített sütőben alsó- felső sütéssel 15- 20 perc alatt kisütjük (amikor a teteje kezd pirulni, akkor van készen).
Sok sikert, jó étvágyat kívánok!

 Sütés előtt:

Sütés után:

* forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése