2014. január 21., kedd

"Harmadnap is puha zsömle"

Szonja nem szereti a készen kapható gluten- és laktózmentes zsömléket, kenyereket. Amiket eddig megkóstolt, azokra mind azt mondta, hogy túl száraz, vagy túl "poros" (szárazon széteső).
Ezért fel volt adva nekem a lecke, de rendesen, hogy számára is ehető pékárut alkossak...
Mostanra sikerült kikísérleteznem olyan zsömle receptet, ami igazán finom és puha rögtön sütés után, de még harmadnap is.
Szonja ezt szokta vinni az iskolába szendvicsnek. Eddig még nem hozta haza :)

Hozzávalók:  25 dkg Schär Mix B liszt
                     150 ml langyos víz
                     80 ml langyos laktózmentes tej
                     1 csipet kókuszvirág cukor
                     26 g friss Budafoki élesztő
                     3 ek. olaj
                     1 kk. só
                     10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
1. A friss Budafoki élesztőt felfuttatjuk a kókuszcukros langyos vizes- tejes folyadékban.
2. Ha már habosodik, akkor beleöntjük a kimért lisztbe.
3. Ezután beletesszük a 3 ek. olajat (lehet kókuszolaj is!) és 1 kk. sót, majd a robotgép dagasztóspiráljával egyneművé dagasztjuk.
4. Olajos kézzel őszibarack méretű zsemléket formázunk, s szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben úgy helyezzük el őket, hogy két zsömle között kb. egy zsömleméretű hely legyen.
5. Megszórjuk a reszelt sajttal.
6. 50°C-os sütőben fél órát kelesztjük (duplájára fognak nőni, mind magasságban, mind széltükben)
7. 180°C- ra feltekerjük a sütő gombját, és nagyjából 23-25 percig sütjük (alsó- felső sütés programmal).
8. A 25 perc letelte után - nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, hanem- még 2-3 percig várunk, s utána 5 percre résnyire nyitjuk ki a sütő ajtaját.
9. Ezután kivehetjük a zsömléket.


Én a megmaradt zsömléket egy tasakba tettem, és betettem a hűtőbe. Így harmadnapra is isteni finom, puha volt.

Sok sikert, jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése