280 ml laktózmentes tej
2 kk. száraz, glutenmentes élesztő
2 tojás sárgája
5 g LIGA margarin olvasztva
1 kk. cukor + 1- 2 kk. cukor (én Steviával, vagy kókuszvirág
cukorral szoktam készíteni)
1 ek. nem cukrozott kakaópor (Holland pl.)
Elkészítése:
1. A langyos tej felébe beleteszem az 1 kk. cukrot/Steviát/kókuszcukrot és beleszórom a száraz, glutenmentes élesztőt. Megvárom, amíg szépen elkezd habosodni.
2. A foszlós kalács sütőkeveréket egy nagyobb tálba szórom, a közepébe kis mélyedést készítek, s beleütöm a tojássárgáját.
3. Felolvasztom a LIGA margarint.
4. Egy robotgép dagasztóspiráljával összekeverem a lisztes tojást, az élesztős tejet, majd hozzáöntöm a maradék tejet is. Beleteszek még 1- 2 kk. cukrot/Steviát/kókuszcukrot.
Mikor egynemű lett a tészta, akkor belekeverem a felolvasztott vajat, és dagasztom 2- 3 percig.
5. Egy LIGA margarinnal kivajazott kenyérformába öntöm a tészta kb. 2/3- ad részét. Ezután a tálban maradt tésztába belekeverek 1 ek. kakaóport.
6. A kakaós tésztát is beleöntöm a kenyérformába, és villával óvatosan belekeverek, hogy picit márványossá váljon.
7. Letakarom, s 1 órát állni hagyom (kelesztem).
8. 160°C- ra előmelegített sütőben 50- 55 percig sütöm alsó- felső sütés programmal.
Finom, omlós tésztát kapunk, mely vajjal, lekvárral megkenve igazán finom akár reggelire, akár uzsonnára.
Sok sikert az elkészítéséhez, s jó étvágyat a kész kalácshoz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése