2014. július 24., csütörtök

Levendula szörp Steviával (főzés nélküli)

Tavaly voltunk Pannonhalmán, ahol megcsodáltuk az Apátság kertjét és meghallgattunk egy igen hasznos előadást gyógyfüvekkel, gyógynövényekkel, fűszernövényekkel kapcsolatosan.
Mindenkinek jó szívvel ajánlom, hogy egyszer (vagy többször) menjen el az Apátságba, s a kertbe. Ezúton is köszönjük a bemutatót, a sok jó tanácsot, segítséget!
Megkóstoltuk a finom mézeket, levendula szörpöt, s megcsodáltuk a gyönyörű francia és angol levendula mezőkről készített fotókat is (amikor ott voltunk, akkor már túl voltak a szüretelésen).
Már akkor elhatároztuk, hogy francia levendulát mi is nagyon szeretnénk, ezért felvettük a kapcsolatot Velük, s érdeklődtünk, hol lehet kapni. 
Végül tavasszal rendeltünk néhány tő francia levendulát Tihanyból, azonnal el is ültettük, Szépen nőnek, virágoznak a kertünkben.
Kétféle levendulát vásároltunk: lila és rózsaszínű virágzatút.
Amikor elkezdett virágozni, "leszüreteltük". Egy részét kiszárítottuk, és kis tasakokban felakasztottuk a szobákban, gardróbban. Másik részének virágait pedig beáztattuk abban a reményben, hogy levendulaszörp lesz belőle...
Az elkészült szörpnek kissé természetellenes színe lett (mintha öblítő lenne :) ), pedig nincs benne olyan anyag, ami nem lenne természetes. Szerintem gyönyörű és nagyon finom!!!
Bár én nem szeretem a fehér cukros ételeket- italokat, családunk egy része mindent fehér cukorral szeret enni- inni, ezért elkészítettük a szörp fehér cukros, főzős változatát is.
Megkóstoltam. Az is finom volt, de nekem jobban ízlik a cukormentes változat :).

És akkor íme a recept:

Egy nagy befőttes üvegbe beletesszük egy kisebb csokor levendula virágait (csak a virágokat, a szárakat nem!), beleteszünk 10 g citromsavat és 1 citromot karikára vágva (a héját nem). Felöntjük vízzel, letakarjuk egy harisnyával, vagy szúnyoghálóval, s 2 napig állni hagyjuk.
Ezután leszűrjük, s egy nagy edénybe tesszük. Attól függően, hány liter lesz belőle, annyi liter Stevia folyékony édesítőt öntünk bele és egy zacskónyi szörp tartósítót. Én a Steviából egy picit kevesebbet öntöttem bele, mert nem szeretem túl édesen, de készítés közben érdemes kóstolgatni, és ízlés szerint adagolni az édesítőt.
Üvegekbe töltjük, és betesszük a hűtőbe.
Én így szeretem :)





2 megjegyzés:

  1. Kedves Viki! Az 1 liter stivia literenként nem elírás ? Üdv. Petrikné Zita

    VálaszTörlés
  2. Kedves Viki! Az 1 liter stivia literenként nem elírás ? Üdv. Petrikné Zita

    VálaszTörlés