Tavaly voltunk Pannonhalmán, ahol megcsodáltuk az Apátság kertjét és meghallgattunk egy igen hasznos előadást gyógyfüvekkel, gyógynövényekkel, fűszernövényekkel kapcsolatosan.
Mindenkinek jó szívvel ajánlom, hogy egyszer (vagy többször) menjen el az Apátságba, s a kertbe. Ezúton is köszönjük a bemutatót, a sok jó tanácsot, segítséget!
Mindenkinek jó szívvel ajánlom, hogy egyszer (vagy többször) menjen el az Apátságba, s a kertbe. Ezúton is köszönjük a bemutatót, a sok jó tanácsot, segítséget!
Megkóstoltuk a finom mézeket, levendula szörpöt, s megcsodáltuk a gyönyörű francia és angol levendula mezőkről készített fotókat is (amikor ott voltunk, akkor már túl voltak a szüretelésen).
Már akkor elhatároztuk, hogy francia levendulát mi is nagyon szeretnénk, ezért felvettük a kapcsolatot Velük, s érdeklődtünk, hol lehet kapni.
Végül tavasszal rendeltünk néhány tő francia levendulát Tihanyból, azonnal el is ültettük, Szépen nőnek, virágoznak a kertünkben.
Kétféle levendulát vásároltunk: lila és rózsaszínű virágzatút.
Amikor elkezdett virágozni, "leszüreteltük". Egy részét kiszárítottuk, és kis tasakokban felakasztottuk a szobákban, gardróbban. Másik részének virágait pedig beáztattuk abban a reményben, hogy levendulaszörp lesz belőle...
Az elkészült szörpnek kissé természetellenes színe lett (mintha öblítő lenne :) ), pedig nincs benne olyan anyag, ami nem lenne természetes. Szerintem gyönyörű és nagyon finom!!!
Bár én nem szeretem a fehér cukros ételeket- italokat, családunk egy része mindent fehér cukorral szeret enni- inni, ezért elkészítettük a szörp fehér cukros, főzős változatát is.
Megkóstoltam. Az is finom volt, de nekem jobban ízlik a cukormentes változat :).
És akkor íme a recept:
Egy nagy befőttes üvegbe beletesszük egy kisebb csokor levendula virágait (csak a virágokat, a szárakat nem!), beleteszünk 10 g citromsavat és 1 citromot karikára vágva (a héját nem). Felöntjük vízzel, letakarjuk egy harisnyával, vagy szúnyoghálóval, s 2 napig állni hagyjuk.
Ezután leszűrjük, s egy nagy edénybe tesszük. Attól függően, hány liter lesz belőle, annyi liter Stevia folyékony édesítőt öntünk bele és egy zacskónyi szörp tartósítót. Én a Steviából egy picit kevesebbet öntöttem bele, mert nem szeretem túl édesen, de készítés közben érdemes kóstolgatni, és ízlés szerint adagolni az édesítőt.
Üvegekbe töltjük, és betesszük a hűtőbe.
Én így szeretem :)
Kedves Viki! Az 1 liter stivia literenként nem elírás ? Üdv. Petrikné Zita
VálaszTörlésKedves Viki! Az 1 liter stivia literenként nem elírás ? Üdv. Petrikné Zita
VálaszTörlés